Stureson och Palm snabbast mellan murarna i Göteborg

Johan Stureson och Oscar Palm delade på segerchampagnen när säsongens andra deltävling för Porsche Carrera Cup Scandinavia i helgen avgjordes mellan barriärerna på Frihamnspiren i Göteborg.

Med över 30 års erfarenhet i såväl internationell som inhemsk racing är Johan Stureson knappast någon duvunge – och den meriterade skåningen slog till direkt i sin debut i Carrera Cup-sammanhang.

Pole position i ett extremt svårbemästrat, regndrabbat tidskval följdes upp med seger i helgens första race – där dramatiken var stor. På det 17:e varvet försökte sig nämligen mästerskapsledande Palm på ett omkörningsförsök i kampen om ledningen, men tappade bilen i utgången av den sista skarpa hårnålen och tvingades bryta med trasig hjulupphängning efter närkontakt med räcket. Stureson fortsatte mot en ohotad seger.

– Verkligen roligt, sade Stureson efter målgång. Jag fick en bra start och höll undan i ledningen, men sedan fick Oscar upp tempot och vi hade en liten kamp innan han kraschade. Det här ger definitivt mersmak och Porschen tar sig runt den här banan på ett väldigt bra sätt. Seger – det kan inte bli bättre än så i comebacken efter ett och ett halvt år utan speciellt mycket körning.

Bakom Stureson lade Lars-Bertil Rantzow och Mats “Snickar-Matte” Karlsson beslag på de två resterande pallplatserna – men för den senares del skulle lyckan komma att bli kortvarig. Domarna ansåg att Karlsson gjort sig skyldig till oschysst körning när han kolliderade med norrmannen Geir Svendsen i samband med starten, och utdömde ett tidstillägg på 30 sekunder – ett straff som förpassade Karlsson till femte plats, och som lyfte Anders Conradzon till det sista steget på pallen. Den folkkäre TV-snickaren, som senare körde i mål som fyra i Race 2, var inte imponerad – och rak i sin analys:

– Ett helt felaktigt domslut, sade Karlsson. Jag hade räknat med att åka till Göteborg för att knappa in på Oscar i mästerskapet, och en femte- och fjärdeplats var inte vad jag hade hoppats på här. Vi hade lite tur med tanke på att Oscar bröt det första racet, så poängmässigt är vi fortfarande bra med. Jag kommer igen till nästa tävling.

För Palms del markerade det andra och avslutande loppet en renodlad revansch. Efter kraschen på förmiddagen förvaltade Jönköpings-sonen pole position (ett resultat av snabbaste varvtid i Race 1) på bästa tänkbara sätt, och vann före Stureson och Rantzow. Därmed lämnar han Göteborg City Arena som fortsatt mästerskapsledare, 11 poäng före Rantzow och ytterligare 22 före Karlsson.

– Så otroligt skönt, sade Palm efter prisutdelningen. Jag var besviken efter det första racet, men nu känns det betydligt bättre. Jag trodde att Johan skulle hänga med lite bättre de första varven, men som tur var kunde jag öppna upp en liten lucka. Pole position, seger, snabbaste varv och utökad mästerskapsledning – det blev en bra dag, trots allt!

Nästa deltävling för Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs i Falkenberg den 11-12 juli.

Resultat
Carrera Cup Scandinavia – Göteborg – Race 1
Carrera Cup Scandinavia – Göteborg – Race 2

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda