Stureson går på vatten – pole position i Carrera Cup-debuten

Johan Stureson behöll kylan i mycket svårbemästrade förhållanden och slog till med en eftertrycklig pole position i sitt allra första Carrera Cup Scandinavia-kval i Göteborg på fredagseftermiddagen.

STCC-meriterade Stureson – som var tvåa i det föregående testpasset idag på morgonen – inledde avvaktande under den första delen av kvalet, men ökade successivt tempot i ihållande ösregn och kunde till slut distansera andraplacerade Lars-Bertil Rantzow med en marginal på en kvarts sekund runt den tighta stadsbanan.

– Väldigt skönt; det var tufft där ute idag, och jag är verkligen glad över pole position i mitt första Carrera Cup-kval, sade Stureson. Det tog lite tid att hitta tillbaka in i tempot i Porschen på regn, men till slut fick jag till det hyfsat. En bra dag på alla sätt!

Rantzow höll länge förstaplatsen efter en serie snabba varv i passets inledning, men fick se sig passerad av Stureson när fem minuter återstod på klockan.

– Jag är nöjd med andraplatsen, säger Rantzow. Jag pushade direkt från start ifall regnet skulle tillta, och sedan gick jag i depå för att ändra lite på däckstrycket en bit in i passet. Det räckte nästan hela vägen fram, men Johan var lite för stark idag.

På frågan om han tänker dra nytta av Sturesons relativa brist på erfarenhet i Carrera Cup-sammanhang, och ta över ledningen i samband med startmomentet, väljer Rantzow att skicka en liten passning till sin rival:

– Jag känner mig trygg med startproceduren, och jag brukar komma iväg bra…

Som trea i resultatlistan återfanns, liksom på testet i morse, mästerskapsledande Oscar Palm – som inte riktigt kunde matcha sina skånska rivaler i det intensiva skyfallet.

– Jag tog det lite för försiktigt idag, konstaterade Jönköpings-föraren. Jag bromsade för tidigt efter långa rakan, och lämnade nog lite för stora marginaler. Johan och Lars-Bertil är snabba på regn och har mycket rutin, så efter omständigheterna kunde det ha varit värre. Jag har en hel bil och ett bra utgångsläge till i morgon. Det kommer att bli två bra race!   

Helgens första race drar igång kl. 11.25 i morgon förmiddag. Prognoserna talar om förbättrade väderutsikter med endast en 20-procentig risk för regn.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia – Göteborg – Kval

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda