Seger för Stureson efter dramatik på Frihamnspiren

Johan Stureson förvaltade pole position på bästa tänkbara sätt och gick segrande ur helgens första race för Carrera Cup Scandinavia i Göteborg – men utmanades rejält av Oscar Palm vars tävling dock slutade med ett besök i barriären.

Stureson tog starten före Lars-Bertil Rantzow, medan Palm behöll den tredjeplats han också inledde loppet ifrån. Strax bakom topptrion small det dock direkt, när Mats “Snickar-Matte” Karlsson bjöds på en rejäl flygtur efter en sammanstötning med Geir Svendsen i första kurvan – en incident som norrmannen inte var speciellt glad över.

– Helt oacceptabelt, var Svendsens korta men koncisa kommentar till Karlsson efter loppet.

Rantzow kunde inte hänga med en bortflyende Stureson i täten, och sattes snart under press från Palm. Det dröjde inte länge förrän Jönköpings-sonen också kunde passera sin gode vän och rival, och sedan inleddes en jakt som skulle komma att nå ett dramatiskt klimax.

Palm körde ikapp Stureson (och passade samtidigt på att sätta loppets snabbaste varv, vilket ger honom pole position till eftermiddagens Race 2), och på det 17:e varvet skildes duon åt av bara några tiondelar. In i den sista, skarpa hårnålen satsade Palm allt på en omkörning, men tappade bilen i utgången och sladdade in i räcket på banans utsida – tävlingen var över för den tidigare mästerskapsledaren.

– Så tråkigt, sade en märkbart besviken Palm. Bilen kändes fantastisk idag. Jag tog det lite lugnt i början för att spara på däcken, och sedan kom greppet bit för bit. Jag kom ikapp Johan och tog första bästa chansen. Tyvärr tappade jag ut bilen lite utanför spåret, förlorade bakvagnen och satt i muren. Jag visade i alla fall att jag var snabbast och pole position i Race 2 känns kanon – om vi nu bara får ihop bilen i tid.

Därefter fortsatte Stureson mot en ohotad seger, hela 15 sekunder före Rantzow och 23 före Karlsson som fullbordade helgens första podium i Göteborg.

– Verkligen roligt, sade Stureson efter målgång. Jag fick en bra start och höll undan i ledningen, men sedan fick Oscar upp tempot och vi hade en liten kamp innan han kraschade. Det här ger definitivt mersmak och Porschen tar sig runt den här banan på ett väldigt bra sätt. Seger – det kan inte bli bättre än så i comebacken efter ett och ett halvt år utan speciellt mycket körning.

För Rantzows del utvecklades loppet på ett märkligt sätt. Efter att först ha sett relativt komfortabel ut på andraplatsen föll skåningen plötsligt som en sten genom fältet, och tappade massor av fart. Både Palm och Karlsson tog sig förbi, innan Rantzow hittade in i rytmen igen mot slutet och återtog andraplatsen från Snickar-Matte.

– Jag vet inte vad som hände idag, sade en något perplex Rantzow. Vi måste ha gått ut på för lågt däckstryck, för bilen betedde sig otroligt konstigt. Det var lite tur inblandat på vägen till den här andraplatsen, men det ska man väl ha det också ibland. Jag är supernöjd, men vi måste ta reda på vad som egentligen hände. 

Karlsson, å sin sida, var glad att över huvud taget ha tagit sig i mål efter den spektakulära flygturen på det första varvet.

– Jag krokade ihop med Geir och fick en rejäl resa, konstaterade den folkkäre snickaren. Det var oturligt och hade vi bara gått hjul mot hjul hade ingenting hänt. Efter det var framvagnen felvinklad och det var svårt att bromsa på rätt sätt. Jag försökte ta i på slutet för att sätta en bra varvtid för Race 2, men med den bilen jag hade var det inte så lätt.

Karlsson kommer att starta helgens andra och avslutande race från ruta sex. Palm delar första startled med Stureson.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia – Göteborg – Race 1

UPPDATERING: Efter racet bestraffades Mats Karlsson med 30 sekunders tidstillägg för ojust körning, och förpassades till femte plats. Den sista pallplatsen går istället till Anders Conradzon.

 

 

 

 

 

Seger för Stureson efter dramatik på Frihamnspiren

Johan Stureson förvaltade pole position på bästa tänkbara sätt och gick segrande ur helgens första race för Carrera Cup Scandinavia i Göteborg – men utmanades rejält av Oscar Palm vars tävling dock slutade med ett besök i barriären.

Stureson tog starten före Lars-Bertil Rantzow, medan Palm behöll den tredjeplats han också inledde loppet ifrån. Strax bakom topptrion small det dock direkt, när Mats “Snickar-Matte” Karlsson bjöds på en rejäl flygtur efter en sammanstötning med Geir Svendsen i första kurvan – en incident som norrmannen inte var speciellt glad över.

– Helt oacceptabelt, var Svendsens korta men koncisa kommentar till Karlsson efter loppet.

Rantzow kunde inte hänga med en bortflyende Stureson i täten, och sattes snart under press från Palm. Det dröjde inte länge förrän Jönköpings-sonen också kunde passera sin gode vän och rival, och sedan inleddes en jakt som skulle komma att nå ett dramatiskt klimax.

Palm körde ikapp Stureson (och passade samtidigt på att sätta loppets snabbaste varv, vilket ger honom pole position till eftermiddagens Race 2), och på det 17:e varvet skildes duon åt av bara några tiondelar. In i den sista, skarpa hårnålen satsade Palm allt på en omkörning, men tappade bilen i utgången och sladdade in i räcket på banans utsida – tävlingen var över för den tidigare mästerskapsledaren.

– Så tråkigt, sade en märkbart besviken Palm. Bilen kändes fantastisk idag. Jag tog det lite lugnt i början för att spara på däcken, och sedan kom greppet bit för bit. Jag kom ikapp Johan och tog första bästa chansen. Tyvärr tappade jag ut bilen lite utanför spåret, förlorade bakvagnen och satt i muren. Jag visade i alla fall att jag var snabbast och pole position i Race 2 känns kanon – om vi nu bara får ihop bilen i tid.

Därefter fortsatte Stureson mot en ohotad seger, hela 15 sekunder före Rantzow och 23 före Karlsson som fullbordade helgens första podium i Göteborg.

– Verkligen roligt, sade Stureson efter målgång. Jag fick en bra start och höll undan i ledningen, men sedan fick Oscar upp tempot och vi hade en liten kamp innan han kraschade. Det här ger definitivt mersmak och Porschen tar sig runt den här banan på ett väldigt bra sätt. Seger – det kan inte bli bättre än så i comebacken efter ett och ett halvt år utan speciellt mycket körning.

För Rantzows del utvecklades loppet på ett märkligt sätt. Efter att först ha sett relativt komfortabel ut på andraplatsen föll skåningen plötsligt som en sten genom fältet, och tappade massor av fart. Både Palm och Karlsson tog sig förbi, innan Rantzow hittade in i rytmen igen mot slutet och återtog andraplatsen från Snickar-Matte.

– Jag vet inte vad som hände idag, sade en något perplex Rantzow. Vi måste ha gått ut på för lågt däckstryck, för bilen betedde sig otroligt konstigt. Det var lite tur inblandat på vägen till den här andraplatsen, men det ska man väl ha det också ibland. Jag är supernöjd, men vi måste ta reda på vad som egentligen hände. 

Karlsson, å sin sida, var glad att över huvud taget ha tagit sig i mål efter den spektakulära flygturen på det första varvet.

– Jag krokade ihop med Geir och fick en rejäl resa, konstaterade den folkkäre snickaren. Det var oturligt och hade vi bara gått hjul mot hjul hade ingenting hänt. Efter det var framvagnen felvinklad och det var svårt att bromsa på rätt sätt. Jag försökte ta i på slutet för att sätta en bra varvtid för Race 2, men med den bilen jag hade var det inte så lätt.

Karlsson kommer att starta helgens andra och avslutande race från ruta sex. Palm delar första startled med Stureson.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia – Göteborg – Race 1

UPPDATERING: Efter racet bestraffades Mats Karlsson med 30 sekunders tidstillägg för ojust körning, och förpassades till femte plats. Den sista pallplatsen går istället till Anders Conradzon.

 

 

 

 

 

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda