Palm vinner säsongens första race framför Rantzow – Öhman fortsätter imponera

Oscar Palm drog det längsta strået när Carrera Cup-säsongen 2014 inleddes på Ring Knutstorp på lördagsförmiddagen. Efter att tidigt i racet ha arbetat sig förbi Lars-Bertil Rantzow kunde Jönköpingstalangen ta målflaggan först efter ett race som präglades av att Kenneth Pantzar körde ut i sandfållan på 13:e varvet med en lång safety car-session som följd.

Oscar Palm har betraktats som en av de stora favoriterna inför säsongen, och han visade att han pallade trycket:

– Jag tog det kanske lite väl lungt i början, bättre det än att hamna i sandfållan. Men jag visste att jag hade farten i mig så sedan kunde jag öka och närma mig Rantzow. Jag väntade ut honom och gjorde en omkörning som var helt schysst från båda sidor, det gillar jag. Det är riktigt skönt att få kliva upp överst på pallen, triumferade Palm direkt efter målgång.

Lars-Bertil, Porsche-handlaren som väl får sägas ha Ring Knutstorp som sin hemmabana, kommer till Knutstorp utan att ha testat inför säsongen och var trots Palms omkörning nöjd med sin insats:

– Hade det varit lite blötare hade jag hållit honom på avstånd men nu kom han närmare och närmare, så till sist släppte jag honom… Jag har ju inte kört några tester så jag får väl vara ganska nöjd med min andraplats. Nu fick jag till andra bästa tid också och startar alltså bakom Oscar i race två. Han blir svår att ta i starten men jag ska göra mitt bästa. Med Matte på platsen bakom mig får jag väl se till att hålla honom bakom också… Jag ska försöka ta topp 3, sa Rantzow ödmjukt.

På prispallens tredjeplats klev helgens stora överraskning, Magnus Öhman, upp. Öhman har imponerat under hela helgen och visade med en stabil insats i racet att han är att räkna med. Efter målgång sken han ikapp med solen:

– Det är så jävla skönt, klart över förväntan. Jag trodde att det blöta underlaget skulle vara problem, men det är bara att inse mentalt att det är precis lika halt för alla. Jag har ju fantastiska mekaniker och ett underbart team, bilen är fantastisk att köra. Conradzon var mycket nära bitvis men tack och lov var jag snabbare i slutändan, jublade Öhman som inför race två startar i femte rutan.

Längre bak i fältet arbetade Mats “Snickar-Matte” Karlsson hårt för att klättra, efter att ha tagit ut nya däck inför loppet och bestraffats med att starta sist. Han tog tidigt Johnny Capor och Peter Höst Hansen, men fick jobba mer för att köra förbi Carl-Olov Carlsson. När Carlsson väl vara passerad började Matte närma sig Kenneth Pantzar, varpå Pantzar körde av och slutade i sandfållan. Med den långa bärgningsprocess som uppstod blev det sedan inga fler omkörningslägen:

– Det var väldigt svårt att köra om i hela racet, det blir så när förhållandena är som de är och det bara finns ett enda idealspår att hålla sig till. Jag insåg till sist att jag inte skulle ta mig om fler och började fokusera på en bra varvtid för kvalet till race två. Nu slutade jag på tredje, vilket är helt okej. Det är nästan bättre att stå på innern här, så nu ska det bli snabbare åkning i andra racet och jag ska fokusera på Oscar där framme, konstaterade Matte efter målgång.

Carrera Cup Scandinavia – Ring Knutstorp – Race 2 går av stapeln kl. 12:50 idag.

Resultat
Carrera Cup Scandinavia – Ring Knutstorp – Race 1

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda