Grand slam för Oscar Palm i Carrera Cup Scandinavias säsongspremiär på Ring Knutstorp

När Carrera Cup Scandinavias säsongspremiär gick av stapeln på Ring Knutstorp i helgen återkom Oscar Palm till cupen efter ett års bortavaro. Och vilken återkomst… Jönköpingssonen tog en riktig grand slam när han vann båda racen, hans första Carrera Cup-segrar i karriären, och belönades med såväl Michelin Award som Mobil1 Award efter racet.

Triumfen på Ring Knutstorp var hårt arbete som betalade sig för Palm, som tidigare aldrig vunnit ett Carrera Cup-race utan endast tagit en rad snöpliga andraplatser. Efter att ha kört warm-up för några veckor sedan och Carrera Cups officiella försäsongstest på just Ring Knutstorp för bara en vecka sedan så var Palm trots sin bortavaro väl förberedd för vad som komma skulle. Efter ett stabilt kval startade han på andra plats bakom rutinerade hemmaföraren Lars-Bertil Rantzow, som trivdes bra på det tidvis blöta underlaget. I första racet gjorde Palm sedan en tidig omkörning och ledde därefter in i mål samtidigt som han satte bästa varvtid – en tid som gav honom första startruta inför race två. I det racet tog han sedan starten och kontrollerade händelseförloppet från start till mål:

– Det kändes bra, jag hade ganska god kontroll på läget. Så har det känts ända sedan testet. Jag känner mig mycket trygg i bilen och nya teamet med Xlander, Stefan Pettersson/Steber Racing och Anders Conradzon som teamkollega känns grymt. Vi har fantastiskt kul tillsammans i tältet mellan racen, vilket är viktigt. Jag tycker både Lars-Bertil och Matte har visat bra racefart vilket är kul för säsongen. Nu hoppas jag på bra fighter framåt och ytterligare några förare, det kommer definitivt bli tajtare i Göteborg, summerade Palm sin helg efter racet.

Lars-Bertil Rantzow kom till Ring Knutstorp utan att ha testat något inför säsongen, men den som följde Carrera Cup Scandinavia förra året vet att veteranen tillika Porschehandlaren är rejält snabb när det gäller:

– Jag är nöjd med helgen. Oscar är snabb, det vet alla, men på regn tycker jag att vi ska kunna hålla jämna steg vilket vi också gjort… Oscar verkar ha riktigt bra grejer, men jag ska inte heller klaga. Min bil fungerade betydligt bättre i race två än i första racet, det har varit en rolig helg, var Lars-Bertils reflektion på lördagseftermiddagen.

Mats Karlsson, känd som Snickar-Matte från TV-programmet Bygglov, hade en kämpig helg med en miss i kvalet och sista startruta i race ett innan han i race två fick chans att visa sin potential. Det andra racet blev dock utdraget och efter svårigheter att köra om Lars-Bertil Rantzow slutade Matte på den plats han startade – trea:

– Det gick bättre nu men inte riktigt bra. Jag kände mig mycket snabbare än Lars-Bertil i början men hittade ingen lucka att köra om. Till sist gick däcken av litegrann och då fanns det inte längre någon anledning att pusha utan jag fick bevaka min position in i mål…

Något händelsefattigt race var det dock inte tal om. För publiken i Ring Knutstorps välkända grässlänt bjöd Carl-Olov Carlsson, mot sin egen vilja, på förstklassig action då han snurrade och satte fronten på bilen rakt in i pitwall så att funktionärerna på andra sidan kastade sig undan:

– Jag tappade fronten tidigt i racet efter en kontakt med en annan bil. Efter det blev det lite väl understyrt och jag kom i kurvan med bra fart, hamnade ute i gräset och då stack det iväg direkt… Det fanns inte en chans att rädda situationen! Som tur är gick det inte så illa med bilen som det såg ut, vi är snart tillbaka, konstaterade en ändå uppenbart missnöjd Carlsson efter målgång.

Desto nöjdare under helgen var Magnus Öhman, vars Carrera Cup-erfarenhet är begränsad till tre tävlingar förra säsongen. Efter ett mycket lovande kval höll Öhman tredjeplatsen över mållinjen i första racet och säkrade i andra racet femteplatsen och viktiga mästerskapspoäng i säsongsöppningen. Inte helt otippat var han strålande glad efter första racet:

– Det är så jävla skönt, klart över förväntan, utropade Öhman oblygt efter målgången.

Nästa tävling i Carrera Cup Scandinavia blir nu Göteborg City Race den 6-7 juni. Banan på “bananpiren” i Göteborg är utmanande och precis som Oscar Palm konstaterade kommer fighterna där definitivt att bli mycket tajta. Innan dess, missa inte sammandraget av helgens tävlingar i SVT 2 kl. 18:00-19:00 idag, lördag.

Resultat
Carrera Cup Scandinavia – Ring Knutstorp – Race 1
Carrera Cup Scandinavia – Ring Knutstorp – Race 2

Mästerskapstabellen efter Ring Knutstorp

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda