Flera spekulanter på segern i helgens Carrera Cup-premiär på Ring Knutstorp

I helgen tar Carrera Cup-säsongen 2014 fart på allvar i och med säsongspremiären på Ring Knutstorp. På uppvärmning och försäsongstest har Mats “Snickar-Matte” Karlsson och Oscar Palm visat sig vara rejält snabba och kanske får de räknas till favoriterna. På Knutstorp ansluter dock fjolårets mästerskapstrea Lars-Bertil Rantzow, som säkert vill ha några ord med i leken innan helgen är över…

Oscar Palm, som hade ett uppehåll från racingen förra året och inte suttit i en Porsche sedan 2012, berättar:

– Vi testade förra veckan och det kändes bra. Men nu är det ju tävling och det ska startas, köras race och man ska ta målflagg, så det är lite ovant. Sen visar ju väderprognoserna på att det kanske blir regn, vilket jag inte kört på alls sedan Solvalla -12, så det blir såklart lite spännande. Men det där ändras ju hela tiden, så jag har slutat titta så noga på prognoserna… Det blir vad det blir och egentligen tror jag inte det spelar någon roll, det är bara att gasa… Jag tycker det känns bra!

För två år sedan slutade Palm trea i mästerskapet, endast slagen av suveränen Johan Kristoffersson och nu STCC-aktuelle Philip Forsman. En inte alltför vild gissning är att Oscar Palm vill vinna i år – något han heller inte hymlat med. Och inför första racet slår Jönköpingssonen an tonen, dock med en portion ödmjukhet:

– Ambitionen är självklart att vinna, så är det. Men Snickar-Matte, Lars-Bertil, m.fl. är riktigt snabba och blir starka konkurrenter. Blir det torrt känner jag mig mest trygg, men självklart är regn en lite större osäkerhetsfaktor. Lars-Bertil vet jag trivs på regn. Jag ska göra mitt bästa i helgen, säger Palm på telefon från trailern mot Knutstorp.

Att Palm nämner Mats “Snickar-Matte” Karlsson är ganska lämpligt, för Matte är inte sen att anta utmaningen:

– Det finns bara en ambition! När man åker ut, oavsett vilka man kör emot, är det att vara först i mål som gäller. Sen tävlar jag såklart ganska mycket mot mig själv och vill prestera bättre än jag gjort tidigare år, det tänker jag fortsätta med i år också, säger Snickar-Matte.

Till skillnad från Palm så körde Karlsson hela förra årets säsong – och det med den äran. Många lyfte nog på ögonbrynen då han inledde säsongen starkt och radade upp pallplatser under året. Vad har då TV-snickaren från Surahammar i bakfickan inför årets säsong?

– Ska sanningen fram så har jag väl inte något särskilt i bakfickan utan jag får plocka fram den rutin som jag ändå fått efter fyra år inom racing… Vi ska göra vårt bästa, ta med erfarenheter från tidigare år och göra det riktigt bra. Samarbetet mellan Cirkus Karlsson Racing och Mtech är kanon och i år är vi totalt fyra bilar i teamet. Mtech är de bästa att jobba med vilket känns fantastiskt tryggt som förare, det finns helt enkelt inget att skylla på… Det är upp till mig, fortsätter Matte.

Formatet i Carrera Cup Scandinavia är detsamma som förra året och består av en 30-minuters test och ett 20-minuters kval på fredagen följt av två stycken 20-minuter långa race på lördagen, där varvtiderna i det första racet blir kvaltider för andra racet. Helgens andra race körs på lördag kl. 12:50 så vid 13:10 vet vi om det blir Palm, Karlsson, Rantzow eller någon annan förare som vinner säsongspremiären på den klassiska banan. Om du inte kan vara på plats så innehåller STCC-sammandraget som sänds i SVT2 lördagen den 10 maj kl. 18:00 även ett inslag om Carrera Cup Scandinavia.

Vi ses i Skåne i helgen!

 

Startlista, Carrera Cup Scandinavia – Race 1 – Ring Knutstorp
6. Anders Conradzon
14. Mats Karlsson
16. Peter Höst Hansen
21. Magnus Öhman
52. Kenneth Pantzar
54. Lars-Bertil Rantzow
78. Johnny Capor
91. Oscar Palm
92. Carl-Olov Carlsson

Tidsschema, Carrera Cup Scandinavia – Race 1 – Ring Knutstorp
Fredag 9 maj
09:00-09:30 Carrera Cup Test
12:20-12:40 Carrera Cup Kval

Lördag 10 maj
10:05-10:25 Carrera Cup Race 1
12:50-13:10 Carrera Cup Race 2

TV-tider, Carrera Cup Scandinavia – Race 1 – Ring Knutstorp
Lördag 10 maj
18:00-19:00 – STCC, SVT 2

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda