Roar segrar när topptrion återigen är intakt efter intensivt GT Cup-race

Mer nerver, tekniska problem och skicklighet än vanligt avgjorde när Carrera – GT Cup körde det 60:e Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion. Mästerskapsledaren Roar Lindland startade fyra men slutade som säker etta, följd av Erik Jonsson och Patrik Skoog.

Nerverna i startögonblicket var skyhöga efter att första startförsöket gjordes om när Peter Jervemyrs Porsche rullat innan fältet fått grönflagg. När starten väl går missar Patrik Skoog i pole position något men kan behålla ledningen, samtidigt som Roar Lindland gör en djärv omkörning och avancerar redan i första kurvan från tredje till andra plats. Skoog bromsar på sig varvet därpå och Roar kan enkelt lägga beslag på ledningen för att därefter stabilt utöka luckan bakåt för varje varv och säkert gå över mållinjen som segrare.
– Jag var tvungen att chansa för att segra. Tog en högrisk som föll väl ut, satsade allt som gick de första varven och hade snabbt en säker lucka. Riktigt skönt efter att vi missade lite på kvalet, men det här visar på de små marginalerna och att allt hela tiden måste vara perfekt. Kunde verkligen inte gått bättre, ett sant drömrace, säger Roar.

När Patrik Skoog redan under andra varvet bromsade på sig tvingades han lämna över ledningen till Roar och tappade ner till sjunde plats.
– Har haft problem att hitta bromsbalansen i bilen sedan jag körde Porsche Supercup med de keramiska bromsarna. Hade en perfekt bil i morse på det våta, men nu kände jag direkt att det inte fungerade. Fanns inget annat val än att gå åt sidan, men jag hade bra pace och tog på de framför hela tiden. Får väl vara nöjd med en tredjeplats ändå, säger Skoog.

Erik Jonsson startade från sjunde ruta, men tjänade under racet hela fyra placeringar på bilar som bröt, fick tekniska problem eller inte startade. Därutöver plockade han ytterligare en och slutade och på andra plats.
– Nu fick vi revanschen efter den halvdana inledningen. Jäkligt kul att kunna sy ihop helgen så här, bilarna som fick bryta föll oss väl ut och skönt att plocka poängen till mästerskapet, säger Jonsson.

Peter Jervemyr blev bestraffad med drive trough på grund av sin tjuvstart, men gjorde en imponerande uppkörning och slutade till slut på fjärde plats.
– En orättvis bestraffning tycker jag, de fipplade med lamporna. Men jag rörde mig och nu blev det så. Alltid trögt att kämpa sig ifatt, men jag kämpade så gott jag kunde även om en fjärdeplats inte var vad jag hade räknat med, säger Jervemyr.

Länge låg kampen om 4-5-6-platsen mellan Johan Löfqvist, Geir Svendsen och Håkan Ricknäs med en mycket intensiv racing. Dock fick Löfqvist först observationsflagg för otillåtna stängningar för Svendsen, något som sedermera blev varning och diskvalificering.
– Kämpade på, men såg inte svartflaggen när jag fick varning och missade att gå in efter tredje varvet. Såg helt enkelt inte flaggan, säger Löfqvist som därmed lämnade över kampen om 4-5-platsen till Svendsen och Ricknäs.
– Jag var överallt på Löfqvist, försökte komma förbi på alla ställen men han stängde överallt. När jag sen var förbi var däcken slut och både Ricknäs och Jervemyr var ikapp. Satsade lite för hårt och fick sladd ut på raksträckan så jag snurrade runt, säger Svendsen som blev passerad av både Ricknäs och Jervemyr. Lyckan för Ricknäs blev dock kortvarig då han strax därpå fick bryta på grund av tappat bränsletryck.

I kategori 2 tog Peter Granstrand sin första seger i GT Cup, något han gladdes mycket åt.
– Fantastiskt roligt, känns som en seger för hela teamet. Mekanikerna gav mig en väldigt bra bil som höll perfekt hela racet, säger Peter.

Matte Karlsson tvingades bryta redan innan racet startade på grund av tappad drivning.

Topp 10 – Carrera – GT Cup – Kanonloppet
1 Lindland 29 varv
2 Jonsson +10.860
3 Skoog +12.881
4 Jervemyr +42.654
5 Svendsen +55.288
6 Granstrand 1 lap
7 Ljungström 1 lap
8 Lundin 1 lap
9 Davidsson 2 lap
10 Ricknäs 3 lap

Se här för kompletta resultat.

Poängställning förarmästerskap
98 – Roar Lindland
76 – Erik Jonsson
69 – Patrik Skoog
37 – Micael Ljungström
35 – Peter Jervemyr
29 – Geir Svendsen
26 – Matte Karlsson
26 – Lars-Bertil Rantzow
24 – Håkan Ricknäs
23 – Mattias Stålknapp

Förarmästerskap kategori 2
75 – Johan Löfqvist
41 – Peter Granstrand
32 – Anders Davidsson
29 – Lars Gustafsson
20 – Mats Anstrin
20 – Gise Valen
20 – Magnus Berggren
20 – Jonas Lundin
13 – Jörgen Thuresson

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda