Topptrion Lindland, Jonsson och Skoog i mål som etta, tvåa & trea

De tre snabbaste förarna från kvalet tog placeringar i racet helt enligt rådande mästerskapsställning. Ledaren Roar Lindland segrade framför Erik Jonsson och Patrik Skoog i ett intensivt race med två omstarter.

Alla tre förarna hade egna planer på att själva bli segrare av Västkustloppet, men det var Roar Lindland som ledde från start till mål. Det trots att säkerhetsbilen var på banan två gånger vilket också gav två omstarter. Lindland visade sig förtjänt av mästerskapsledningen och höll både Jonsson och Skoog bakom sig, utan att egentligen ge dem någon chans att försöka ta sig förbi.
– De hade ju egentligen tre chanser att ta sig förbi, men jag hade bestämt mig. Jag skulle segra. Vi har gjort bra tester inför racet och fick till en närmast perfekt bil, men det var ett intensivt och fysiskt tungt race. Nu blir det att fira segern, sen tar vi semester, säger Roar glatt.

Erik Jonsson tappade ner till fjärde placering redan i starten där han kom iväg dåligt. Han var dock snabbt ikapp och avancerade upp till tredjeplatsen där han utmanade Patrik Skoog om andraplatsen.
– Det var ett tufft race, tappade starten och när jag sen var tvungen att fightas med Skoog tappade jag greppet i däcken. Dock kanonkul med en andraplats och kan bara konstatera att vi snabbt gått framåt. Det är min fjärde Porsche-tävling och det finns mer att hämta, men det tar vi med oss till Karlskoga i augusti, säger Jonsson.

Skoog tappade visserligen andraplatsen till Jonsson, men kunde ändå ohotad bakifrån köra i mål som tredje bil framför Matte Karlsson som ägnat natten åt att skruva ihop bilen efter gårdagens krasch av kollegan inför Swedish GT-racet.
– Ett otroligt jobbigt race, jag tog helt slut. Bilen fungerade bra, men jag orkade inte riktigt hålla emot. Tappade linjen lite lätt och vågade inte sätta tillbaka när jag såg Erik komma, enklare att släppa honom och säkra tredjeplatsen, säger Skoog.

Peter Jervemyr fick en betydligt bättre start än Jonsson framför honom och var snabbt upp jämsides, men blev uttryckt i gräset. Han höll på att tappa bilen men lyckades ändå återfå fästet, dock med flera tappade placeringar.
– Frustration, först blev jag uttryckt i gräset men lyckades komma tillbaka. Sen fastnade jag bakom Ljungström och det tog några varv att komma om, ännu mer frustration och sen överkörde jag väl helt enkelt, säger Jervemyr som sladdade av i sandfållan. Även David von Schinkel sladdade av och tvingades bryta racet, precis som Jörgen Thuresson som valde att gå i depå och bryta.

I kategori två segrade Johan Löfqvist ännu en gång, med en femteplats totalt.
– Vi hade en perfekt bil hela racet, bra fight med Ljungström men lyckades ta mig förbi. Nöjd med racet och framför allt kul att hänga med de snabbare och nyare bilarna. De ska vara glada att jag inte har en ny bil, säger Löfqvist. Bakom honom hittar vi Magnus Berggren och Peter Granstrand som båda debuterade i mästerskapet under Västkustloppet.

Västkustloppet i Falkenberg innebär halvtid för Carrera – GT Cup där nu förare, team och organisation tar sommaruppehåll. Nästa tävling är på Karlskoga Motorstadion den 18 augusti. Räkna med att förarna kommer med laddade batterier för att klättra i mästerskapet inför höstens final.

Falkenberg race – Topp 10
1 Roar Lindland 40 varv
2 Erik Jonsson +2.782
3 Patrik Skoog +5.298
4 Matte Karlsson +15.205
5 Johan Löfqvist +18.220
6 Geir Svendsen +18.506
7 Michael Ljungström +21.631
8 Magnus Berggren +30.005
9 Peter Granstrand +43.631
10 Lars Gustafsson 5 varv

Se här för kompletta resultat.

Poängställning förarmästerskap kategori ett
72 – Roar Lindland
56 – Erik Jonsson
50 – Patrik Skoog
28 – Micael Ljungström
26 – Matte Karlsson
26 – Lars-Bertil Rantzow
23 – Mattias Stålknapp
21 – Peter Jervemyr
18 – Håkan Ricknäs
18 – Geir Svendsen
8 – Arne Jörgensen
8 – Petter Ödegaard
6 – David von Schinkel

Poängställning förarmästerskap – kategori två
75 – Johan Löfqvist
29 – Lars Gustafsson
20 – Mats Anstrin
20 – Gise Valen
20 – Magnus Berggren
16 – Peter Granstrand
16 – Anders Davidsson
13 – Jörgen Thuresson

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda