Lindland i fortsatt ledning efter Anderstorp

Med många nya erfarenheter i bagaget lämnade förarna i Carrera – GT Cup Anderstorp efter säsongens andra tävlingshelg. Den bjöd inte bara på regn och rusk, utan även rafflade racing. Många ville segra och spänningen var hög. Vi summerar helgen.

För många av förarna var det första gången de tävlade på Anderstorp Raceway med Porsche-bilarna, men med lärdomen från årets försäsongstester på banan var ändå optimismen hög. Det var många som ville ha revansch från premiären för att klättra i mästerskapstabellen, men för alla gick det inte helt enligt plan.

Roar Lindland, premiärsegraren, var överlägset snabbast under fredagens första test, tätt följd av Erik Jonsson och Peter Jervemyr. Strax därpå slog ett åskoväder ut all tidtagningsutrustning och banan dränktes i regn. Det gjorde att hälften av startfältet stod kvar i depån under det andra testpasset, där Lindland fick vattenplaning på raksträckan och sladdade av, dock utan att skada bilen.

Lördagens kval fick avbrytas efter halva tiden när Erik Jonsson och Arne Jörgensen båda gått av banan i Hansenkurvan. När de var bortbärgade satte Mattias Stålknapp en kanontid och säkrade pole position, drygt tre tiondelar framför Roar Lindland. Håkan Ricknäs som kvalade trea blev på grund av bestraffning nedflyttad till sista startplats. I stället tog Lars Bertil Rantzow hand om tredjeplatsen.

I starten går Lindland ut hårt och tar direkt hand om ledningen, men överbelastar med tiden däcken och tvingas slå av på tempot. Stålknapp tar återigen hand om ledningen, tätt följd av Lars Bertil Rantzow som sedermera överraskar Stålknapp med en sen inbromsning i Opelkurvan och säkrar ledningen.

Priset för snyggast uppkörning går tveklöst till Patrik Skoog. Efter att först haft tekniska problem i början av kvalet, fått rödflagg under sitt fastlap och sedan parkerat i sandfållan blev han helt utan varvtid och fick starta sist. För hans del blev starten också startskottet på en makalös uppkörning som till sist slutade på tredje plats. Han satte dessutom snabbaste varvtid under racet.
– Det roligaste racet jag kört. Bilen gick fantastiskt och min körning stämde precis med inställningarna. Superskoj och jätteskönt. Kändes som en bra revansch för strulet i början på kvalet, säger Skoog.

I mästerskapstabellen leder fortfarande Roar Lindland, 43 poäng, framför Erik Jonsson med 34 poäng. Strax bakom på 33 poäng hamnar Patrik Skoog genom uppkörningen och poäng för snabbaste varv, följt av Rantzow och Stålknapp på fjärde och femte.

I kategori 2 leder fortsatt Johan Löfqvist på 50 poäng framför Mats Anstrin och Gisle Valen på delad andraplats.

Mästerskapstabell kategori 1
43 – Roar Lindland
34 – Erik Jonsson
33 – Patrik Skoog
26 – Lars-Bertil Rantzow
23 – Mattias Stålknapp
21 – Peter Jervemyr
18 – Håkan Ricknäs
18 – Micael Ljungström
13 – Matte Karlsson
8 – Arne Jörgensen
7 – Petter Ödegaard
6 – Geir Svensen
6 – David von Schinkel

Kategori 2
50 – Johan Löfqvist
20 – Mats Anstrin
20 – Gise Valen
16 – Lars Gustafsson
16 – Anders Davidsson
13 – Jörgen Thuresson

För kompletta resultat från helgen med varvtider, se här.
För poängtabell i mästerskapet, se här.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda