Jonsson kör på hemmaplan i Göteborg

Uppladdningen inför Göteborg City Race har börjat, men till helgen tar ordinarie Carrera – GT Cup paus. I stället bjuder inbjudningstävlingen GT Sprint Cup upp till show. Vi tar pulsen på Trollhättesonen Erik Jonsson som gör tävlingspremiär på hemmaplan.
– Det är hemmaplan, mycket gäster på plats och full attack, lovar Jonsson inför helgen på Bananpiren.

22-åringen gör sin första säsong bakom ratten på en Porsche och har snabbt placerat sig i toppen av Carrera – GT Cup. En andraplats i premiären och femte placering senast på Anderstorp Raceway. På Göteborg City Arena har han dock inte kört tidigare, trots att det är hemmaplan för Trollhättesonen.
– Grymt spännande och det blir första varven någonsin på banan. Det blir att lära sig snabbt, men visst gäller det att hålla sig lite ödmjuk även inför det här, säger Jonsson och erkänner att han var och tittade på banan i helgen.
– En riktig publikbana som ser mycket bra ut.

Senast på Anderstorp snurrade Erik av banan redan under de inledande kvalvarven och fick bärgas ur sandfållan. Det gjorde att han bara fick en varvtid, som ändå räckte till start från sjunde ruta. I racet avancerade han upp till femte plats och gick i mål strax bakom Roar Lindland. I förarmästerskapet ligger han fortfarande på andra plats.
– Trots ett struligt kval blev det en femteplats. Inget dåligt resultat och jag är nöjd, men hade ändå hoppats på mer. Vi tappade inga poäng och fick med oss mycket värdefull och viktig erfarenhet från Anderstorp, säger Jonsson.

Göteborg City Arena är en riktig stadsbana i många bemärkelser. Här är avåkningszonerna ersatta med hårda stålräcken, helt utan pardon. Ett litet misstag kan få stora konsekvenser vilket också Erik är medveten om.
– Visst, det är stora utmaningen. Minsta misstag och räckena är nära, men samtidigt gäller det att vara snabb. Vi börjar komma in i bilen och lära oss mer och mer. Jag är inte orolig, men ändå ödmjuk inför det nya. Hoppas på att vara med och utmana toppen, säger Jonsson.

Formatet för helgens tävlingar är två 20-minutersheat som båda körs under lördagen. Där kommer Erik Jonsson och många andra GT Cup-förare att tampas med sina Porschar mot andra superportbilar som i vanliga fall kör i Swedish GT. Det betyder att tävlingen inte ingår GT Cup-mästerskapet och förarna kan inte tillgodoräkna sig några poäng dit.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda